uzemorvosi vizsgalatok

Mire terjed ki az urológiai szakvizsgálat?


Az urológus, a húgy utak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglalkozik. Ide tartoznak a fejlődési rendellenességek, a fertőzések, gyulladások, kövességek, vizeletürítési nehézségek - nehéz vizelés, akaratlan vizeletvesztés -, és a daganatos megbetegedések. Az urológus foglalkozik továbbá a férfi nemi szervek (here, prosztata, hímvessző) problémáinak kivizsgálásával és kezelésével is.


A leggyakoribb urológiai betegségek, panaszok:

 • Heveny és krónikus húgyúti fertőzések: az ebből kialakuló gyulladások a leggyakoribbak, melyek általában bakteriális fertőzések eredménye.
 • Pl.: Hólyaghurut, Húgycsőgyulladás, Prosztatagyulladás, Here – és mellékhere gyulladás. Ezek szövődményeként akár vesemedence gyulladás is kialakulhat.

  A húgyúti fertőzés kockázatát növeli az immunrendszeri gyengeség, cukorbetegség fennállása, a vesekő és a hólyagkövesség, a gyermekkor és a változó kor, a túlsúly, a terhesség, valamint férfiak esetében a prosztata megnagyobbodás. A fertőzéssel együtt jár a gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizeletürítés, esetenként pedig a véres vizelet.

  A húgyúti fertőzés diagnosztizálása a tünetek alapján, a vizelet és vérvizsgálat, valamint ultrahang segítségével történik.

   

 • Vizeletürítési panaszok

  A húgyhólyag ürülési zavara a hólyagizomzat elégtelen összehúzódásához vezet.

   

 • Vizelettartási problémák

  Az akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztést inkontinenciának nevezzük, mely enyhe, középsúlyos és súlyos egyaránt lehet.

   

 • Vesekő

  A vese a kiválasztásért felelős páros, bab alakú szerv. Funkciója szerint eltávolítja az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeket, megszűri és tisztítja a vért, valamint szabályozza a szervezet vízháztartását.

  A vesekő a vizeletképző - és elvezető szervekben alakul ki, amikor a folyadék és az oldott anyagok közötti egyensúly felbomlik.

  Gyakori tünet az éles, szúró, vagy görcsös visszatérő deréktáji fájdalom, amely a herékbe vagy a nagyajkakba sugározhat. Véres vizelettel, hányingerrel, hányással, haspuffadással, illetve székrekedéssel járhat. Ha a vizelet útját lezárja, akkor láz, hidegrázás is lehet, ami urológiai sürgősségi ellátást igényel!

  Genetikai hajlam, nem megfelelő folyadékbevitel, egyoldalú táplálkozás, mozgásszegény életmód, húgyúti fertőzés, valamint vizelet pangás egyaránt állhat vesekő képződés hátterében.

  A sárga vagy barna színű kövek méretüket tekintve a homokszemcsényitől egészen az ökölnyi nagyságig előfordulhatnak.

   

 • Hererák

  A herék férfi ivarmirigyek, melyek hímivarsejteket és férfi nemi hormonokat (tesztoszteron) termelnek. Elhelyezkedésüket tekintve a herezacskóban találhatók. Mellettük helyezkednek el a mellékherék, melyek a hímivarsejteket tárolják.

  A hererák ritka daganatos megbetegedés, amely a fiatalabb korosztálynál fordul elő gyakrabban. Szűrése otthoni önvizsgálaton alapszik. Havonta egyszer javasoljuk mindkét here áttapintását. Amennyiben az illető eltérést tapasztal, az urológiai szakvizsgálaton fizikális vizsgálattal (tapintással), majd here ultrahang segítségével, valamint a megfelelő laborvizsgálatok segítségével kerül sor a diagnosztizálásra.

   

 • Prosztata megbetegedései

  A prosztata (dülmirigy) a férfi belső nemi szervek közé tartozó mirigy. A szerv leggyakoribb betegségei közé tartozik a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, a prosztata-gyulladás és a prosztata daganata.

  Felépítését tekintve a prosztata izomszövettel körülvett mirigyekből áll, melyet kötőszöveti tok vesz körül. A prosztatát alkotó simaizom szerepet játszik a vizeletürítésnél, valamint az ejakuláció során az ondó kilövellésénél.

  Prosztata jóindulatú megnagyobbodása

  Prosztata megnagyobbodás következtében a páciens vizelete nehezen indul és akadozva, vékony sugárban ürül. A vizeletürítés erőlködéssel, minimális mennyiségű vizelet távozásával jár. A vizelési inger kifejezetten sűrűn jelentkezik. További tünetek között szerepel a vizeletelcsepegés, és a fájdalmas, gyakori, görcsös vizeletürítés, mely vizeletpangás, illetve bakteriális felülfertőződés eredményeként alakul ki.

  Súlyosabb szövődményként vizelési képtelenség is jelentkezhet, amely akkor alakul ki, amikor a megnagyobbodott prosztata összenyomja, egyúttal elzárja a húgycső kezdeti szakaszát, ilyenkor katéter behelyezése szükséges.

  Prosztatarák

  A prosztatarák a férfiaknál leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, ami többnyire az idősebb korosztályt érinti. Korai stádiumban gyakran teljesen tünetmentes, ezért nagyon fontos, hogy a veszélyeztetett kortól (40-45 év családi halmozódás esetén) kezdve a férfiak rendszeresen - évente - vegyenek részt urológiai szakvizsgálaton. Ritkán vizeletrekedés is jelentkezhet prosztatadaganat esetén.

   

 • Vérvizelés

  Háttérben gyulladás, kövesség és daganat is állhat, amely a húgy utakban bárhol kialakulhat. Néha vérhígító szedése, vagy erezettebb prosztata is okozhat vérvizelést, de a pontos kivizsgálás érdekében ultrahang vizsgálat, hólyagtükrözés és bizonyos esetekben CT vizsgálat elvégzése javasolt a vérvizsgálatok mellett.

   

 Dr. Thoman András


Urológus főorvos


Rendelési idő:

Hétfőnként: 10:00 - 13:30