fogaszat

Ultrahangos szolgáltatások

 

A SANTEMED KLINIKA TELJESKÖRŰ ULTRAHANG DIAGNOSZTIKÁT KÍNÁL FELNŐTTEKNEK, GYERMEKEKNEK ÉS CSECSEMŐKNEK EGYARÁNT A LEGÚJABB, CSÚCSTECHNOLÓGIÁS DIAGNOSZTIKAI BERENDEZÉSÜNKKEL.

MIVEL FOGLALKOZIK AZ ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA?

A képalkotó módszerek között az ultrahang a legáltalánosabban alkalmazott diagnosztikai módszer: a korai diagnózisok felállításának az egyik legalkalmasabb eszköze az ultrahang. A korán, panaszmentes állapotban felismert betegségek sokkal kedvezőbb kilátásokkal bírnak, mint az esetlegesen későn diagnosztizáltak. Életet menthet a korai felismerés, életet menthet az ultrahang diagnosztika!

MIT NYÚJT AZ ULTRAHANG VIZSGÁLAT?

A szervezeten belül működő szerveink és működésük vizsgálatára fejlesztették ki az ultrahang vizsgálatokat. Az ultrahang folyamatos vizsgálatot tesz lehetővé, azaz – ellentétben a „pillanatfelvételt” készítő, ráadásul sugárterheléssel járó röntgennel – nemcsak az egyes szervek alakja, helyzete, mérete, de működés közbeni viselkedésük is folyamatában elemezhetővé válik. A rendellenességek kiszűrése, feltárása, betegségek okának keresése az, ami nélkülözhetetlenné teszi a mai orvosi gyakorlatban. A vizsgálat gyors és fájdalommentes, mellékhatások nélkül, szükség esetén akár többször is megismételhető, bármiféle kockázat nélkül.

MIÉRT ÉRDEMES A SANTEMED KLINIKA ULTRAHANG DIAGNOSZTIKAI MAGÁNRENDELÉSÉT IGÉNYBE VENNI?

Az ultrahang diagnosztikai magánrendelés igényes és kellemes környezetben zajlik. Elkerülhető az OEP finanszírozott rendeléseken oly gyakori, több hónapos várakozás. Pácienseink előre egyeztetett időpontra érkeznek és tekintve, hogy a rendelési idők a délutáni órákban vannak, nem szükséges kivennie szabadnapot, hogy szakorvosi ellátásban részesüljön. Klinikánkon felső kategóriás, korszerű, csúcstechnológiát képviselő Philips Affiniti 3D, 4D készülékkel történnek a vizsgálatok, melyeket magasan képzett, több évtizedes tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező szakorvosok végeznek.


A Santemed klinikán az alábbi típusú ultrahang vizsgálatok elvégzésére van lehetőség:

  • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat
  • Emlő ultrahang vizsgálat
  • Nyaki verőerek color Doppler ultrahang vizsgálata
  • Pajzsmirigy, nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata
  • Végtag artériás és vénás keringés ultrahang vizsgálata
  • Here ultrahang vizsgálat
  • Ízületek ultrahang vizsgálata
  • Lágyrészek ultrahang vizsgálata
  • Csecsemő koponya, csípő és has, kismedence ultrahang vizsgálata

HASI ÉS KISMEDENCEI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Panasz esetén, vagy akár szűrő jelleggel, panaszmentesen is érdemes a kivizsgálást áttekintő hasi és kismedencei ultrahanggal kezdeni. A hasüregben a májat, epehólyagot, epeutakat, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, petefészkeket, férfiaknál a prosztatát vizsgáljuk. Ezen kívül a hasüregben futó nagyobb erekről, valamint nyirokcsomókról is vélemény alkotható. Megállapítható a szervek nagysága, szerkezete, körülírt vagy diffúz elváltozásai, ciszták, kő, daganatok, az erezettség megítélése, gyulladások, szabad vagy letokolt hasi folyadék jelenléte, belső hasi sérülések.

A megfelelő előkészítés növeli a vizsgálat eredményességét. A vizsgálat előtt tanácsos 4-5 órával nem enni, kávét sem ajánlott fogyasztani. A rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni. A kismedencei ultrahang vizsgálat esetén, a húgyhólyag és a környezetében lévő szervek vizsgálatánál fontos, hogy a húgyhólyag vizelettel jól telt legyen, ezért a vizsgálat előtt kb. egy órával bőségesen kell szénsavmentes vizet fogyasztani.

MIRE ALKALMAS AZ EMLŐK ULTRAHANG VIZSGÁLATA?

35-40 éves kor alatt a női emlő dús mirigyállománya a röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. Ebben az életkorban egy tapintható elváltozásról ultrahang vizsgálattal eldönthető, hogy folyadék tartalmú ciszta, vagy szöveti szerkezetet mutat, illetve, hogy egy vagy több elváltozásról van-e szó. Az eredmények ismeretében döntünk arról, hogy kontroll ultrahang, mintavétel, illetve további vizsgálatok szükségesek-e. A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapítható a tejutak tágulata, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai, traumás elváltozásai.

Kiválóan alkalmas az ultrahang vizsgálat az emlő implantátumok évenkénti kontroll vizsgálatára. A vizsgálat része a kétoldali hónaljárok, a kulcscsont alatti és feletti területek, valamint a szegycsont környezetének vizsgálata is, melynek során a megnagyobbodott, kóros szerkezetű nyirokcsomókat lehet felismerni.

35-40 éves kor felett az ultrahang vizsgálat önmagában nem elég a pontos véleményalkotáshoz, az esetleges rosszindulatú folyamat biztos felismeréséhez. Emiatt, néhány kivételtől eltekintve a röntgen mammográfiás vizsgálat kiegészítéseként alkalmazzuk, nem helyettesíti a röntgen mammográfiás szűrővizsgálatot.

NYAKI VERŐEREK COLOR DOPPLER VIZSGÁLATA

A nyaki erek vizsgálata a magas vérnyomással, szív- és érrendszeri, valamint keringési problémákkal kezelt betegek szűrővizsgálata. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagy erek vizsgálatára ad lehetőséget, így az érelmeszesedés vagy a nyaki érszűkület már korai stádiumban diagnosztizálható. A nyaki erek állapotából következtetni lehet a test többi ereinek állapotára is.

Magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin szint, dohányzás, fejfájás, szédülés, látászavar, egyensúlyzavar esetén ajánlott a nyaki erek szűrő jellegű ultrahang vizsgálata.

PAJZSMIRIGY, NYAKI LÁGYRÉSZEK ULTRAHANG VIZSGÁLATA

A vizsgálat során mérhető a pajzsmirigy lebenyek mérete, megítélhető a lebenyek szerkezete, erezettsége. A pajzsmirigyben lévő göbök, ciszták, gyulladásos kórképek felderítésében és követésében fontos szerepet tölt be az ultrahang vizsgálat. A pajzsmirigy vizsgálata mellett a nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók vizsgálatát is elvégezzük. Nyálkövesség, nyálmirigyek gyulladása, a nyaki lágyrészek jó- és rosszindulatú daganatai, kóros nyirokcsomók kerülhetnek felismerésre a vizsgálat során.

VÉGTAGI ARTÉRIÁK ÉS VÉNÁK ULTRAHANG VIZSGÁLATA /DOPPLER/

Az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis kimutatására fontos vizsgálat. Mind a két folyamat érszűkületet okoz, súlyos esetben az ér elzáródásával, az áramlás leállásával. A verőerekben a Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkület mértékét, az esetleges embólia jelenlétét, a vénákban a trombózis jelenlétét mutatja ki. Viszértágulatok, a visszerek felületes, gyulladásos folyamatai is láthatók.

Ajánlott a vizsgálat elvégzése járás közben jelentkező vádliban fellépő görcsös fájdalom, a végtag dagadása, kipirulása, melegsége esetén. Visszér műtét előtt szükséges a mélyvénás keringés állapotának tisztázása.

HERE ULTRAHANG VIZSGÁLATA

A herék gyulladásainak, daganatainak, artériás és vénás keringésének tisztázására ideális diagnosztikus módszer az ultrahang vizsgálat, mely teljesen fájdalommentes. A mellékherék elváltozásainak, gyulladásainak, cisztáinak, valamint a herezacskóban felszaporodó folyadék kimutatására is alkalmas. Sérülések esetén is ajánlott a vizsgálat elvégzése.

ÍZÜLETI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Az ízületet alkotó szalagok, inak, porcok, ízületi tok állapotát vizsgáljuk, valamint az ízületi hártyák megvastagodása, felszaporodott kóros folyadék gyűlem, a környező vázizomzat állapota vizsgálható.

A váll vizsgálatánál a rotátor-köpeny szakadása, kopása, ízületi- vagy ínhüvely gyulladás, környéki meszesedések mutathatók ki.

A térdízületben a meniszkuszok, az ízületi tok, a szalagok, valamint az ínak, íntapadások szerkezeti eltéréseit, sérüléseit vizsgáljuk. A kóros folyadék gyülemlek kimutatása, az ízületi belhártya megvastagodása, a hátsó térdhajlat kóros folyadék gyűleme, a Baker ciszta pontosan mérhető.

A csípő, könyök, bokaízületek vizsgálatánál is kopásos, gyulladásos vagy a lágyrészek traumás eltéréseit keressük.

LÁGYRÉSZ ULTRAHANG VIZSGÁLAT

A lágyrész ultrahang vizsgálat során a bőr alatt tapintható csomókat, felületes elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit tisztázhatjuk.

CSECSEMŐ KOPONYA, CSÍPŐ ÉS HASI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

A szülést követő 6-8. héten végzett vizsgálatokkal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amik még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos. Az ultrahangos szűrővizsgálattal időben felfedezett eltérések könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók. Sok esetben megelőzhetőek a később már csak hosszantartó kezeléssel vagy műtéttel korrigálható betegségek kialakulásai. Ezért javasolt minden pici babát 6-8 hetes korban ultrahang szűrővizsgálatra vinni.


Gyakori kérdések

Milyen korban szükséges a csecsemő ultrahang vizsgálat elvégzése?

A szűrő jellegű vizsgálat ideális időpontja 6-8 hetes kor körül van. A hasi vizsgálat bármilyen korban elvégezhető. A csípő ultrahang vizsgálat 6 hetes kortól 5-6 hónapos korig lehetséges, amíg a combcsont feje porcos. Az agyi ultrahang vizsgálat a koponya csontosodásáig lehetséges, mert később az ultrahang a koponya csontjain nem jut át.

Kinek ajánlott az ultrahangos szűrés?

Minden csecsemő szűrő vizsgálata ajánlott, de kiemelten javasoljuk abban az esetben, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam. A baba szűrővizsgálata akkor is ajánlott, ha a fejlődése az átlagostól elmarad.

Fájni fog a babának?

Az ultrahanggal végzett vizsgálat a csecsemő számára sem fájdalommal, sem egészségügyi kockázattal nem jár, ha szükséges, korlátlanul ismételhető. Természetesen legtöbb babánál semmilyen kóros eltérést nem találunk.

A csecsemő hasi ultrahang vizsgálatról

A vizsgálat során a hasi szervek – a máj, epehólyag, epeutak, lép, hasnyálmirigy, vesék, húgyhólyag és a kismedencei szervek – fejlődési rendellenességeit szűrjük. Segítségével még a tünetek megjelenése előtt felismerhetőek olyan betegségek, melyek kezelést vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek. Hasi ultrahang vizsgálattal többek között kizárható a bukós, hányós csecsemőknél a gyomorszáj szűkület / pylorus stenosis /ami leggyakrabban a 6 hetes kor körüli fiú csecsemőknél alakul ki. Sárgaság esetén elengedhetetlen a máj, epeutak, epehólyag vizsgálata.

A hasi ultrahang vizsgálat nem igényel különleges előkészületet, de kérjük, etesse meg a babát a vizsgálat előtt, mert teli hassal a babák jobban viselik a vizsgálatot.

A csecsemő koponya ultrahang vizsgálatról

A koponya ultrahang vizsgálata valójában agyi ultrahang vizsgálatot jelent, amit a baba feje tetején a pici korban még puha részén, a nagykutacson keresztül végzünk.

Megállapíthatók a terhesség alatti fertőzések által okozott elváltozások, a fejlődési rendellenességek, az újszülött kori agyvérzés és az oxigénhiányos állapot következtében létrejött károsodások.

Az elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése jelentős hatással lehet a gyermek szellemi és fizikai képességeire, ezért minden baba érdeke, hogy ezt a vizsgálatot elvégezze az orvos.

A csecsemő csípő ultrahang vizsgálatról

A csípő ultrahangos vizsgálatával kiszűrhető az alulfejlett csípő és a csípőficam. A vizsgálat különösen javasolható olyan babáknál, akiknek a családjában csípőficam fordult elő, vagy ikerterhességből, vagy farfekvésből születtek. Az esetek 70-80 %-ában az újszülöttek csípője már érett, további kontrollt nem igényel.

A csípő ultrahang vizsgálattal felfedezett elváltozások pici korban könnyen orvosolhatók. Csak az esetek 1-1,5%-ában kell kengyellel kezelni a csecsemőt. A valódi csípőficam, ami akár műtéti beavatkozást is igényel, rendkívül ritka. Kóros eltérés esetén gyermekortopédus segítségére és kontroll ultrahang vizsgálat elvégzésére lehet szükség.
Dr. Zsindely Tünde


Radiológus, UH főorvos


Rendelési idő:

Szerda: 15:00-19:00
Csütörtök: 10:00-12:00 és 14:30-17:30
2 hetente szerdán 9:00-15:00