fogaszat

Nőgyógyászat

 

 

KLINIKÁNK SZAKORVOSA AZ ALÁBBI NŐGYÓGYÁSZATI SZOLGÁLTATÁSOKAT VÉGZI:

 • Globális nőgyógyászati vizsgálat
 • Ultrahang
 • Rákszűrés
 • Terhesgondozás
 • HPV szűrés, és egyéb gombás-és bakteriális fertőzések szűrése

Csökkent fogamzóképesség vizsgálata

A csökkent fogamzóképesség egyre gyakoribb előfordulása világviszonylatban növekvő tendenciát mutat, melynek okai szerteágazóak. Főbb vonatkozásai közül a gyermekvállalás idejének kitolódása, valamint komplex életmódbeli változások játszanak szerepet, de nem szabad megfeletkeznünk a többi faktorról sem. A szakmai kollégiumok véleménye szerint abban az esetben, ha egy pár védekezés nélkül, rendszeres nemi élet mellett egy év múlva sem jár sikerrel a fogamzás bekövetkeztében, érdemes egy meddőségi szakembert felkeresni. Ennek ellenére mind országunkban, mint világszerte a párok egy meddőségi specialista tanácsát kérik ki még a családtervezés megkezdése előtt.

Mire érdemes koncentrálni?

A csökkent fogamzóképesség hátterében multifaktoriális okok állnak az esetek döntő zömében, vagyis mind a férfi mint a női oldalon találhatunk eltéréseket, ezért fontos mindkét fél egyidejű vizsgálata a korrekt megoldások megtalálása érdekében.

Vizsgálatok menete

 1. A férfi partner vizsgálata egy úgynevezett spermiogram elvégzéséből áll, melynek célja a spermák minőségi és mennyiségi vizsgálata.
 2. A női oldal vizsgálata során két szempontot érdemes szem előtt, a hormonháztartás vizsgálatát, mely a tüszőérés/peteérés kérdésre keres választ, valamint az anatómiai okok tisztázására.

  A/ Anamnézis felvétele, vagyis nőgyógyászati szempontból a páciens kikérdezése, információk szerzése.

  B/ Hormonprofil vizsgálat: célja az esetleges hormonális eltérések felderítése.
  Itt kiemelendő a pajzsmirigy megváltozott működésének zavara, mely szintén kihatással van a peteérés folymatára valamint a Policisztás Ovarium Szindróma /PCOs/ meglétének tisztázása.

  A PCOS igen változatos megjelenési formát mutat, elsődlegesen egy anyagcsere- hormonális eltérés áll a hátterében, melynek pontos kiváltó oka jelenleg is nem pontosan ismert. Elsődlegesen egy metabolikus eltérés, az anyagcsere fő vezérlője a pajzsmirigy, melynek alul- , vagy túlműködése nagyon gyakori.

  I./ Abban az esetben, ha ez a hatás mélyebb rétegeket is érint, egyrészt ismert a cukoranyagcsere változása, inzulin rezisztencia /IR/ formájában, mely később cukorbetegséghez vezethet. Mivel a zsír- és izomsejteknek is van inzulin receptora, ami a cukor felvételét hivatott végezni a véráramból a sejtek felé, bár érzékenységük különböző, zavar esetén az izomsejtek hamarabb elvesztik az inzulinra való érzékenységüket mint a zsírsejtek, így esetleg kevesebb kalóriabevitel esetén is súlygyarapodás lehetséges.

  II./ A szakirodalomból ismert, hogy esetleges főleg fehérjékre, de más tápanyagokra is egyénileg érzékeny lehet, mely szerepet játszhat a PCOS kialakulásában.

  III./ betegséggel kapcsolatosan ismert annak pszihés hatása is, mely az életminőséget jelentősen befolyásolja.

  C/ Anatómiai okok

  Célja a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata, valamint a méhűr vizsgálata. A méhűr normál állapotban zárt, ezért kontrasztanyagos feltöltés során győződhetünk meg nincs e olyan elváltozás, mely az embrió beágyazódását, növekedését akadályozza.
  A kontrasztanyag további bejutattása által a nyitott petevezetőben a folyadék áramlása megfigyelhető. A viszgálatot végezhetjük ultrahanggal /HyCosy/, Rtg viszgálattal /HSG/, valamint a pontosabb esetenként az anamnesztikus adatok felvétele során indkolt esetben a méhűr tükrözése /Hiszteroszkópia/ elvégzése.Dr. Magyar Andrea


Szülész nőgyógyász


Rendelési idő:

Bejelentkezés alapjánDr. Rajnai Attila


Szülész nőgyógyász


Rendelési idő:

Bejelentkezés alapján